We ontmoeten Rogier Trommelen in zijn werkplaats en showroom van Roog Bikes in een oude leerlooierij in Dongen. Hier maakt hij van oude, afgeschreven onderdelen nieuwe klassieke racefietsen. Zijn liefde voor oude spullen zie je terug in zijn verzameling fietsen, onderdelen en andere snuisterijen. 25 van Rogier’s racefietsen zijn nu te bewonderen in Sissy-Boy winkels in Nederland en België. Hier lees je zijn verhaal.
Waar komt jouw liefde voor fietsen vandaan?
“Dit is in mijn studententijd al begonnen. Ik studeerde in Eindhoven en ik had van een vriend en oude fiets gekregen, een single speed zonder versnellingen. Hier wilde ik mijn eigen fiets van maken dus ik had er een houten stuur opgezet. De fiets was alleen veel te groot voor mij dus ik kon er helemaal niet op fietsen, maar hij was wel mooi! Dus ik kocht nog een fiets die wél mijn maat was. En nog een om aan de muur te hangen. Toen had ik ineens vier, vijf fietsen... Iets later ging ik voor mijn studie een jaar naar Buenos Aires en moest ik van al mijn spullen af. De fietsen heb ik toen verkocht en iedereen was er zo blij mee, ik had er zelfs winst op gemaakt. Van het een kwam het ander en zo heb je ineens een bedrijf in het restaureren van antieke racefietsen.”
Waarom heb je gekozen voor het hergebruiken van oude onderdelen?
“Ik hou echt van oude spullen. Ze vertellen een soort van verhaal en dat vind je niet terug in nieuwe spullen. Daarnaast is het zonde dat ze niet meer gebruikt worden, want het zijn vaak goede spullen die eigenlijk nog een nieuw leven verdienen, maar economisch misschien afgeschreven zijn. Het leukste vind ik ook ‘de sport van het vinden’. Op zoek gaan naar de ruwe diamanten onder de racefietsen, het vinden van de perfect passende onderdelen en de plekken en mensen die je onderweg tegenkomt.”
Heb je bewust gekozen voor vintage racefietsen?
“De reden voor racefietsen is tweeledig denk ik: ze zijn vaak aangekocht in de jaren ’70 of ’80 door mensen die daar serieus geld voor hebben betaald destijds, het waren geen goedkope fietsen. Ze zijn er altijd heel zuinig op geweest, misschien een zondag op gaan fietsen en niet meer. Daardoor is de kwaliteit van deze fietsen altijd nog heel goed, wat het restaureren ook erg leuk en behapbaar maakt. Een oude stadsfiets is vaak enigszins mishandeld, heeft veel buiten gestaan, die heeft een intensief leven gehad en dat maakt het lastig om er iets moois van te maken.”
Wat is jouw signature, wat maakt nou echt een authentieke Roog bike?
“Ik denk dat dit de combinatie van de kleuren is. Ik zoek altijd naar leuke en klassieke kleuren die samen een retro stijl uitstralen, alsof de fiets recht uit de jaren ’70 of ’80 komt. Ik vind het ook belangrijk om de fiets in ere te houden en de originele merken te behouden. Ik spuit de originele lak dus niet over om het karakter van de fiets niet te verliezen.”
Zelf is Rogier ook enthousiast wielrenner. Hij deelt dan ook graag 2 van zijn favoriete routes om te fietsen in de omgeving van Breda. De eerste is een tocht van 38 km die perfect is om te fietsen in de avonduren. Even de dag vergeten, met de avondzon op je gezicht genietend van de zwoele zomerlucht. De ander is een lange route van 65 km, ideaal voor het weekend.
Merk je dat het nu een trend is en er meer concurrentie komt van andere racefiets restaurateurs?
“Ja, je ziet dat de vintage fietsen echt een trend zijn, maar wel een trend die al heel lang doorgaat. Ik doe het sinds 2014 en in het begin sprak mensen vooral het uiterlijk van de vintage fietsen aan. Nu zie je dat het stukje hergebruik een steeds grotere rol speelt. Mensen willen geen nieuwe spullen de wereld inbrengen, maar waarderen het hergebruiken van bestaande materialen en producten.”
Hoe is de samenwerking tussen Roog Bikes en Sissy-Boy tot stand gekomen?
“Mijn liefde voor het hergebruiken van spullen sluit mooi aan bij de filosofie van Sissy-Boy, dus een samenwerking volgde heel natuurlijk. De fietsen voor de winkels zijn zogenaamde ‘single speeds’ geworden, fietsen met één versnelling, perfect voor startgebruik en om jezelf leker te kunnen voortbewegen in de stad. De fietsen komen te hangen in 25 Sissy-Boy winkels in Nederland en België.”
En hoe gaat dit proces in zijn werk?
”We zijn er samen uitgekomen dat we vintage, jaren ‘70 modellen het mooist vinden. Dus ik heb een heel aantal frames geselecteerd van verschillende merken. Veel Franse merken, maar ook Hollandse merken als Gazelle en Batavus. De fietsen worden helemaal afgebroken tot alleen het frame overblijft, dit vormt de basis van de ’nieuwe’ fiets. Hier worden allemaal nieuwe onderdelen opgezet: nieuwe wielen, kettingen, tandwielen, een nieuw stuur... Alleen de zadelpen wordt behouden omdat de maten hiervan te specifiek zijn. Dus eigenlijk krijg je een compleet nieuwe fiets bestaande uit oude onderdelen op een vintage frame. We doen er nu ongeveer 5 per week, dus het is een hele leuke klus!”
De fietsen van Rogier kun je nu bewonderen in een Sissy-Boy winkel bij jou in de buurt, of natuurlijk in zijn showroom in Dongen!
Maak snel en gemakkelijk een account aan en profiteer van vele voordelen.
TAS